Schoolgids

Deze schoolgids biedt veel praktische informatie over onze school en het huidige schooljaar. Navigeer door de categorieën of vind snel wat u zoekt via onderstaande zoekfunctie.

Categorieën

2.3 Burgerschap

Op Spieringshoek vinden we burgerschap belangrijk. Niet voor niets hebben wij in onze missie staan dat we leerlingen opleiden tot zelfstandige en verantwoordelijke burgers. 

Wij bieden bij ons op school tijdens alle lessen en in het bijzonder in de vakken maatschappijleer, maatschappijwetenschappen, geschiedenis en levensbeschouwing leerlingen de ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen over maatschappelijke thema’s. Daarin is aandacht voor wat de democratische rechtsstaat en parlementaire democratie inhouden en wat het betekent om in vrijheid deel uit te maken van een pluriforme samenleving. Kennis van verschillende godsdiensten en levensovertuigingen wordt leerlingen bijgebracht in het vak levensbeschouwing en er wordt aandacht besteed aan het respectvol met elkaar omgaan, hoe verschillend we ook van elkaar zijn. In diverse vaklessen en tijdens activiteiten speelt burgerschap een grote rol. Zo wordt in alle klassen tijdens de (mentor)lessen aandacht besteed aan de week tegen pesten. Hierbij wordt gesproken over (respectvol) omgaan met elkaar. In de tweede klas krijgen alle leerlingen het vak leefvaardig. Naast thema’s als persoonlijke gevoelens en persoonlijke ontwikkeling, is er bij dit vak ook veel aandacht voor omgaan met elkaar en actualiteit. 

In de bovenbouw, specifiek in 4 havo en 5 vwo, volgen alle leerlingen een maatschappelijke stage van minimaal 30 uur. Leerlingen gaan (onder begeleiding) op zoek naar een stageplek waar zij vrijwillig iets kunnen bijdragen voor de maatschappij. Dit zien wij als een zeer waardevol element in de ontwikkeling van onze leerlingen tot zelfstandige en verantwoordelijke burgers in onze maatschappij.; Vandaar dat we – ondanks dat de maatschappelijke stage geen verplicht onderdeel meer is van het curriculum – toch de maatschappelijke stage als vast onderdeel in ons onderwijsprogramma hebben opgenomen. 

Jaarlijks organiseren we aan het eind van de veertigdagentijd de Vastenaktie. De leerlingen en medewerkers organiseren activiteiten voor het goede doel. Tijdens de Vastenaktie kunnen leerlingen, ouders, familieleden, medewerkers en buurtbewoners voor een kleine bijdrage deelnemen aan de georganiseerde activiteit. Zo dragen we met elkaar bij aan de wereld om ons heen. 

Spieringshoek heeft een actieve leerlingenraad. Deze fungeert als klankbord voor de schoolleiding en organiseert diverse activiteiten, zoals schoolfeesten en de valentijnsactie. Rondom het thema burgerschap is de leerlingenraad betrokken bij het organiseren van Paarse Vrijdag, waarbij aandacht voor diversiteit centraal staat.
Categorieën