Keuzebegeleiding en schooldecanen
In de derde klas begeleiden mentoren en decanen de leerlingen bij de profielkeuze en keuze van profielvakken en vakken in het vrije deel. In de bovenbouw is het advies gericht op de studiekeuze.
Tijdens bijeenkomsten en lessen krijgen leerlingen meer zicht op hun talenten en ambities. Ook adviseren de docenten over een juiste profiel- of vakkenkeuze. Leerlingen kunnen een afspraak maken voor een adviesgesprek.
De profielen
Een profiel is gebaseerd op de talenten van de leerlingen en gericht op een toekomstige studie- en beroepskeuze. Een profiel is een combinatie van vakken die naar inhoud en aanpak raakvlakken met elkaar hebben. Er zijn vier profielen:
• cultuur en maatschappij (C&M)
• economie en maatschappij (E&M)
• natuur en gezondheid (N&G)
• natuur en techniek (N&T)
Elk profiel is opgebouwd uit drie onderdelen. Een gemeenschappelijk deel waarin de vakken zitten die alle leerlingen moeten volgen, bijvoorbeeld Nederlands, Engels en lichamelijke opvoeding. Daarnaast heeft elk profiel een profieldeel met specifieke vakken die het profiel kenmerken. Ten slotte kennen de profielen een vrij deel met vakken die in een ander profiel zitten of geen deel uitmaken van een van de profielen.
Op het vwo kiezen leerlingen een tweede moderne vreemde taal. Een extra vak kiezen, is mogelijk als de leerling aan het einde van leerjaar drie voor alle vakken die meegenomen worden naar de vierde klas gemiddeld een 7,0 staat. Dit vergt veel zelfstandigheid van de leerling.
Studielast
Alle profielen hebben dezelfde studielast. Dat is de tijd die de leerling gemiddeld moet besteden aan al het werk voor het gekozen profiel (zowel thuis als op school, maar ook daarbuiten tijdens excursies).
De studielasturen zijn per vak wettelijk vastgelegd. De school verdeelt die studielasturen over lesuren, huiswerk, zelfstudie, excursies e.d.
Elk leerjaar in de bovenbouw heeft een studielast van 1600 uren, wat betekent dat de wetgever ervan uitgaat dat een gemiddelde scholier 40 schoolweken 40 uur per week werkt. Dat komt neer op ongeveer 10 uur per week buiten de lesuren om.
PTA
Ieder leerjaar ontvangen alle leerlingen in de bovenbouw een overzicht met per vak alle toetsen en opdrachten. Dit overzicht heet het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). In het PTA staan niet alleen de periodes van het schoolexamen, maar ook een precieze omschrijving van de stof en de manier waarop het schoolexamen meetelt in de bepaling van het (eind)cijfer. De PTA’s staan ook op de website van de school.
Cijfers bovenbouw
De bovenbouwleerlingen, behalve de examenklassen, ontvangen driemaal per jaar een rapport. Daarin staat voor elk vak een cijfer (met één decimaal). Dit cijfer is gebaseerd op alle tot dan voor het vak afgelegde toetsen. Op het laatste rapport staat het eindcijfer in een heel cijfer vermeld. Voor de beslissing ter bevordering gelden de normen van het eindexamen, met uitzondering van de 5,5 regel (het gemiddelde van de vakken van het centrale eindexamen moet minimaal een 5,5 zijn). Zie het hoofdstuk overgangsnormen. De eindexamenleerlingen ontvangen in plaats van een rapport een overzicht van de studieresultaten.
Examenvoorbereiding
Spieringshoek bereidt de leerlingen zo goed mogelijk voor op het examen. Dat gebeurt volop in de lessen en door examentrainingen. Al vroeg in de schoolloopbaan is er extra aandacht voor taal en rekenen. Ook houden we in de bevorderingsnormen rekening met het belang van de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde.
Toelating tot de bovenbouw
Leerlingen die na het behalen van het diploma vmbo-tl hun studie willen voortzetten in 4 havo, nemen contact op met de decanen. Zij geven meer informatie over het doorstroomrecht en de mogelijkheden op Spieringshoek. Dit geldt ook voor leerlingen die willen doorstromen van 5 havo naar 5 vwo. De overstap kan gemaakt worden indien er plaatsen beschikbaar zijn en de afdelingsleider akkoord gaat naar aanleiding van een intakegesprek. De deadline voor aanmelden is 1 juni 2024.